Locomotive Romanesti - pagina de upload

Pentru a nu munci degeaba va rog sa cititi CU ATENTIE si INTEGRAL textul de mai jos. Multumesc.

In ciuda rugamintilor mele repetate de a nu mai primi poze proaste si de a se face o selectie a pozelor de catre autori inainte de a le trimite pentru site continui sa primesc foarte multe fotografii de o calitate de la proasta la catastrofala; verificarea, editarea si/sau eliminarea acestor poze imi iau un timp pretios, timp pe care nu sunt dispus sa-l pierd aiurea.

Deci inca o data va rog sa nu mai trimiteti poze proaste; incepand din acest moment, atunci cand voi face actualizarea site-ului la prima poza proasta pe care o gasesc upload-ata de cineva nu voi mai procesa in cadrul acelei actualizari nici una din fotografiile trimise de acel autor deci veti fi incarcat degeaba toate pozele. Aceasta regula este fara exceptii!

Pentru a defini clar ce inseamna o poza proasta si o poza acceptabila, pentru a fi acceptata in site o fotografie trebuie sa indeplineasca in acelasi timp toate cele cinci criterii de calitate: Incadrare, unghi, iluminare, absenta oameni din cadru si pantograf fata coborat (in cazul locomotivelor electrice). Le voi prezenta cu exemple mai jos. Daca o poza nu indeplineste chiar si unul din criteriile de mai sus nu o incarcati caci va conduce la ignorarea tuturor pozelor ce le-ati trimis, chiar si a acelor bune!

Incadrarea

Pozele incadrate incorect sunt de departe cea mai mare problema. Fotografiile pentru site trebuie facute lateral dintr-un unghi de aproximativ 45 de grade, astfel incat sa fie vizibile o fata frontala si una laterala. Incadrarea trebuie facuta astfel incat locomotiva vizata sa ocupe aproape dimensiunea orizontala a pozei; in stanga si dreapta nu mai trebuie sa ramana decat foarte putin spatiu nefolosit, astfel incat locomotiva sa se vada bine chiar si la dimensiuni mici ale pozei (200-300 de pixeli latime cum este in pagina cu rezultate). Site-ul se numeste 'Locomotive Romanesti' si nu 'Peisaje Feroviare' sau 'Gari din Romania' astfel ca fotografiile vor contine locomotiva si nimic altceva; peisajele, pozele din avion samd au si ele locul si rostul lor dar nu in acest site. Atunci cand faceti o fotografie urmariti deci pe display-ul aparatului rezultatul si apropiati-va pana cand locomotiva umple aproape tot afisajul, ramanand putin sau deloc spatiu in stanga sau dreapta.

Va rog insistent sa aveti grija la acest aspect; va ia 10-15 secunde sa faceti un pas inainte sau inapoi pana cand gasiti distanta de la care locomotiva ocupa aproape toata fotografia. La fel este important ca locomotiva sa nu aiba nici o parte taiata; locomotiva trebuie sa apara integral in poza.

Incadrare aproape buna dar mai trebuia un pas facut spre locomotiva; prea mult spatiu pierdut in stanga si dreapta.

Din nou aproape bine dar mai trebuia avansat un pas.

Incadrare foarte proasta; mult spatiu pierdut in ambele parti

Incadrarea complet catastrofala, locomotiva ocupa o mica parte din poza

In general nu se pot face poze de calitate cu locomotive/automotoare in mers si nici peste linii.

Iluminarea si unghiul ar fi OK dar lipsesc 2 sau 3 pasi inspre locomotiva, care nu ocupa nici o treime din poza.

Un pas ar fost suficient. In plus locomotiva nici nu e centrata, fiind deplasata spre stanga.

Unghiul

Este a doua problema ca frecventa de aparitie dupa incadrarea proasta; primesc multe fotografii facute din unghiuri prea mici, locomotiva iesind astfel prea alungita in poza. Unghiul ideal e la circa 45 de grade fata de un colt al locomotivei. O regula simpla pentru a vedea ca unghiul este corect: Intr-o poza de buna calitate locomotiva aproape atinge toate cele 4 laturi ale fotografiei (vezi mai jos la exemplele bune ce inseamna exact asta)

Incadrare si iluminare bune dar unghi prea mic. Trebuia mers un pas mai la stanga si altul inainte pentru un unghi bun. Se observa ca nu este spatiu pierdut in stanga sau dreapta (incadrarea e buna) dar se pierde spatiu sus si jos, locomotiva neatingand aceste laturi.

Din nou unghi prea mic si locomotiva iese prea alungita; in plus e proasta si incadrarea.

Incadrare si iluminare corecte dar distanta prea mare si unghi incorect. Trebuia mers prin zapada cativa pasi spre locmotiva pana cand s-ar fi obtinut o pozitie din care se atingeau toate laturile.

Iluminarea

O fotografie de calitate este uniform iluminata pe ambele laturi vizibile in poza; asta inseamna fie fotografii facute atunci cand soarele este in nori (in acest caz se poate poza din orice unghi) fie fotografii facute cu soarele in spate. Fotografiile facute in soare dar in orice alta pozitie alta decat cu soarele in spate nu sunt acceptabile pentru site.

Soarele este in dreapta fotografului astfel ca botul este iluminat dar laterala nu. S-ar fi rezolvat simplu daca fotograful ar fi trecut liniile si ar fi facut fotografia dinspre dreapta, in acest caz ambele laturi vizibile fiind iluminate.

Laterala iluminata, botul umbrit pentru un efect dizgratios. In acest caz nu se pot face o fotografie aceptabila pentru ca botul care ar fi fost luminat este acoperit de vagon; si unghiul si incadrarea sunt dealtfel lafel de catastrofale.

Iluminare complet catastrofala. Locomotiva din fotografie era imposibil de fotografiat in aceste conditii de soare; ar fi mers cea din dreapta ei (in caz ca erau izolate si nu parte a unui tren) fotografiata din extrema cealalta, astfel ca ambele fete sa fie iluminate.

Aici soarele este intr-adevar in spatele fotografului dar peronul arunca acele umbre nepotivite; este imposibil de obtinut o fotografie corect iluminata in aceste conditii deci ramane pe altadata.

Lipsa oamenilor in cadru

Cu exceptia mecanicilor din interiorul cabinelor locomotivelor nici un om nu trebuie sa apara in fotografii; este valabil atat pentru eventualii oameni de pe peron cat si personalul de tren care urca sau coboara din locomotiva.

In caz ca exista oameni in cadru pur si simplu asteptati pana pleaca; daca e vorba de calatori in gara si nu angajati CFR ii puteti ruga politicos sa sa traga la o parte.

Era atat de greu sa astepti cateva secunde pana cand mecanicul termina de urcat sau coborat? Pacat pentru ca in rest incadrarea, iluminarea si unghiul sunt corecte.

In cateva momente omul in negru isi rezolva treaba si s-ar fi putut face o fotografie de calitate. La fel si omul in alb din stanga, el ar fi disparut din cadru in mai putin de o secunda. Si incadrarea e proasta.

Pantograf fata coborat

In cazul locomotivelor electrice, pantograful din fata (cel dinspre fotograf) trebuie sa fie coborat; un pantograf ridicat conduce la imposibilitatea unei incadrari corecte. Pantograful din spate nu conteaza.

Daca nu ar fi fost ridicat pantograful din fata ar fi iesit o poza OK, cu conditia incadrarii intr-un unghi mai ascutit (un pas spre stanga) pentru ca si partea de sus sa atinga marginea fotografiei.


Si acum cateva exemple de fotografii de calitate. Remarcati ca toate pozele de mai jos indeplinesc toate cele 5 criterii descrise mai sus.Repet inca o data: Toate fotografiile trimise trebuie sa indeplineasca toate cele 5 criterii de mai sus; orice fotografie ce nu indeplineste vreunul din cele 5 criterii de calitate de mai sus pastrati-o si nu o trimiteti pentru site, altfel toate pozele pe care le-ati trimis vor fi ignorate.

Daca ati citit si inteles lucrurile de mai sus si sunteti de acord cu ele click aici pentru a continua.